diumenge, 30 de gener del 2011

Els somnis

Moltes vegades m’he preguntat, perquè somiem?, quin és el significat del somni? I el malson que significa? Doncs, he estat buscant informació sobre el somni i he obtingut la següent informació, la qual cosa volia compartir amb tots vosaltres.
Per començar, parlarem del son ja que és el lloc on passen els somnis i malsons.

EL SON.
El son és un estat fisiològic de descans del cos i de la ment durant el qual disminueix el ritme de les funcions orgàniques i la consciència i la voluntat són suspeses d’una manera total o parcial.
Existeix dos estats fisiològics del son:
-          Son sincronitzat o no REM: ocupa gran part del període de son i transcorre amb un pols cardíac i una tensió arterial baixos, escassa activació del sistema nerviós simpàtic i absència de somnis. Aquest estat ocupa un 80% i cada cop és més profund. Fases del son:
o       Transició de la vigília del son. Durant aquesta etapa, el somni es pot interrompre fàcilment, dura pocs minuts.
o       Correspon al principi del somni.
o       Correspon als somnis més profunds.
-          Son paradoxal o REM: apareix durant el període son i es caracteritza per l’activació del sistema nerviós i la pràctica inactivitat del parasimpàtic, els moviments oculars ràpids i els somnis freqüents. Aquest estat es caracteritza per la intensificació de l’activitat cerebral, aquests períodes s’allarguen a mesura que avança la nit. Les característiques principals dels somnis REM són:
o       Contenen percepcions al·lucinades.
o       Les imatges canvien ràpidament i són estranyes.
o       Són tan vívids que ens fan dubtar si estem dormint o desperts.
o       La reflexió racionals en els somnis no hi és o és molt reduïda.
o       En els somnis els hi falta l’estabilitat en l’orientació, com els llocs, les èpoques i les persones es fusionen de manera plàstica incongruent i discontinua.
o       Als somnis creen una història per integrar tots els elements del somni en una narrativa més lògica.
o       Als somnis incrementen i intensifiquen les emocions, especialment la por i l’ansietat.
o       El control voluntari està molt atenuat. El somiador rarament considera la possibilitat de controlar realment el flux dels successos dels somnis.
o       Una de les raons de les descripcions dels somnis REM siguin més llargs és que tenen que explicar-se les imatges rares que el composen.

Diferències entre els dos tipus de son:

Estat del sistema nerviós
Moviments oculars
Somnis
Ocupació del període de son
Respiració
Ritme cardíac
Son sincronitzat o no REM
Escassa activació del sistema nerviós simpàtic
Moviments lents
Absència de somnis
Ocupa gran part del període son.
Lenta i regular.
Lent i regular.
Son paradoxal o REM
L’activació del sistema nerviós simpàtic.
Moviments ràpids.
Somnis freqüents.
Ocupa una menor part del període de son.
Irregular, a vegades llargues pauses.
Irregular.


ELS SOMNIS.
Perquè es produeixen els somnis?

El somni és un procés imaginatiu de la ment que té lloc quan la persona està dormint. Mentre dormim es produeixen en el cervell processos d’ordenació, gravació i classificació de la informació rebuda durant el dia.  Cada cosa que passa als somnis té un significat diferent.
Interpretació dels somnis.
Segons Sigmund Freud, que va ser un dels pensadors més importants en relació als somnis deia que els somnis són una espècie de substitutius d’aquelles sèries de pensaments tan significatius i revestits d’afecte, són la transformació de les idees latents del somni en el contingut del manifest. Freud diu que:
-          Els somnis infantils són simples i francs, realitzadors de desitjos, però darrera dels desitjos hi ha un altre significat.
-          En realitat és el “pervenir” el que el somni ens mostra, però el real, sinó el que nosaltres desitgem.
-          Quan un somni mostra dos elements pròxims un a l’altre delata, amb aquesta aproximació, un enllaç especialment estret entre els corresponents elements latents. Tots els somnis d’una mateixa nit revelen en l’anàlisi que procedeixen del mateix cicle de pensaments.
-          Les idees contradictores són representades preferentment en el somni per un mateix i únic element.
-          La sensació de no poder moure’s lliurament serveix per representar una contracció entre impulsos.
-          Ni tan sols les frases que es troben en el contingut del somni són de nova composició. Doncs es revelen com construïdes amb fragments de frases pronunciades, sentides o llegides per un subjecte.
El somni els podem dividir en tres classes segons el seu caràcter:
-          Els que mostren francament un desig no reprimit.
-          Els que exterioritzen disfressadament un desig reprimit.
-          Els que representen un desig reprimit però sense disfressar (acompanyats de patiment), això havia estat un desig i va sucumbir després de la repressió.

Preguntes que ens fem sovint sobre els somnis
-          Somiem en color o en blanc i negre?
La gran majoria són en color. Es pot dir que tenim una memòria selectiva dels somnis normalment només recordem aquelles coses més significatives, si recordem el color concret vol dir que té algun significat especial.
-          Somiem sempre en el mateix idioma?
Normalment quan somiem ho fem amb el idioma amb el que habitualment parlem, però és possible que somiem que parlem en un idioma que estem aprenent, això vol dir que estem integrant aquest nou idioma.
-          Perquè parlem quan somiem?
Podem parlar en somnis quan estem en la fase de son anomenat d’ones lentes.
-          Com els somnis ens poden ajudar a perdre la por a les nostres fòbies?
Els somnis són un escenari privilegiat, si estem somiant i ens adonem de que estem dins d’un somni ens podem permetre qualsevol cosa, sabem que no hi ha perill, “podem decidir”.
-          Què volen dir els somnis eròtics?
Un somni eròtic amb algú que no ens atreu significa que hi volem estrènyer vincles o adquirir les virtuts que admirem d’aquesta persona.

Significats dels colors en els somnis.
Blau
Demostra que posseeix una gran font de pau interior. Simbolitza serenitat, tranquil·litat i felicitat.
Groc.
Significa que tens confiança amb tu mateix i la teva capacitat. També adverteix que es trobarà amb obstacles.
Daurat.
És el color sobrenatural, l’essència de l’esperit diví, l’obertura espiritual, la saviesa i el coneixement. Representa la reialesa, l’esperit del diner, la riquesa, la fortalesa.
Beix.
Suggereix neutralitat i allunyament. Absència de comunicació.
Blanc.
És una persona fiable, amb molta energia i vitalitat. Simbolitza: la puresa, la innocència, la pau, la perfecció, la dignitat, la saviesa i la creativitat.
Gris.
Es relaciona amb els somnis en un període de transició. Si és gris clar representa pau, si és més fosc representa por, confusió, depressió i malaltia.
Platejat.
Es relaciona amb la part espiritual de la lluna. És el símbol del feminisme i de les energies protectores. També representa la ment, l’equilibri, la pau, l’harmonia, la sensibilitat, la independència, la justícia i la puresa.
Morat.
És el color de la transmutació, dels canvis físics, espirituals i mentals. Indica una gran creativitat i una comprensió de les coses visibles i invisibles.
Fúcsia.
És la connexió entre l’espiritualitat i la seva meditació. Preparat per canvis i evolució.
Marró.
Representa llibertat, èxit, diners, prosperitat, benestar, qualitat de vida, felicitat i relacions duraderes.
Taronja.
Indica passió en cada aspecte de la vida, esperança, amistat, vida social i extrovertit i inquietud per conèixer coses noves.
Negre.
Aïllament i un període de transició. Representa conflictes i problemes amb les relacions i els amics. També hi trobem el misteri, el subconscient, la foscor, la mortat i la maldat.
Vermell.
Indica passió i sensibilitat en les relacions afectives. Representa la força, l’energia, el coratge, l’agressió, el poder, el perill, la vergonya, el impulsos sexuals i indica necessitat de reflexió.
Grana.
Simbolitza la riquesa, l’èxit, la prosperitat i el poder.
Rosa.
Tendresa, amor, felicitat, afecte i simpatia.
Turquesa.
Indica noves oportunitats i la conclusió amb èxit de projectes. És senyal de bona sort, perquè el podem relacionar amb el sol, el foc i el poder masculí.
Verd.
Creixement, maduresa, serenitat, esperança, fertilitat i independència.

EL MALSON.
D’altra banda, trobem el malson que és un somni angoixant i tenaç, freqüentment amb opressió del pit i dificultat de respirar. No tenen lloc durant períodes de somni amb moviments oculars ràpids.
Les reaccions d’un malson són:
-          Quedar-nos paralitzats.
-          Amagar-nos.
-          Fugir.
-          Enfrentar-nos.
-          Dialogar.
La repetició dels malson es deu fins que ens enfrontem amb el nostre enemic en els somnis. Per canviar un malson només cal imaginar com ens agradaria que acabes just abans de quedar-nos adormits. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada