dissabte, 22 de gener del 2011

Es poden prevenir les addiccions?


Podré deixar de fumar? Podré deixar de beure? I de jugar? Aquestes són algunes de les preguntes que es fa normalment la gent quan està enganxada en alguna substància, és a dir, quan és addicte.

Però que entenem per addiccions?
Una addicció és una dependència cap a una droga, que pot ser:
  •   Una substància, com per exemple: el tabac, la cocaïna, l’heroïna i l’alcohol.
  •  Una activitat, com el joc, els videojocs o el sexe.
  •      Una dependència a una persona.


El desig de realitzar aquesta activitat arriba a ser la preocupació fonamental de la persona addicta, tota la resta passarà a un segon pla. És a dir, és una persona incapaç de controlar els seus impulsos.

A continuació, us adjunto un article que he trobat interessant que explica com prevenir les addiccions entre la gent.   

5 consells per prevenir les addiccions entre els joves.

El consum d’alcohol i tabac s’inicia a l’adolescència, en la majoria de casos. Abans que no arribi aquesta etapa, és bo afrontar el tema amb els fills. Seure plegats i parlar amb calma i molta claredat del risc que comporta enganxar-se a les substàncies addictives. La família, segons els experts, ha de ser el punt d’informació i suport més important que han de tenir els nois i noies que han d’arribar a l’institut el màxim d’informats possible sobre el tema.
De fet, la idea és poder-hi mantenir un diàleg fluït, sense tabús, exageracions ni mentides, abans que arribin a l’edat en que les converses són més difícils de portar. És un dels temes que tracta el suplement dedicat a la psicologia del diari La Vanguardia. Us apropem els consells que aixopluga el reportatge que duu per títol “Educar per a prevenir addiccions”.   
  •    Recordar que l’alcohol i el tabac són substàncies addictives i que distingir-les de les drogues dificulta la prevenció. Encara que l’alcohol es pugui consumir de manera responsable, a la preadolescència és bo donar aquest missatge de normalització.
  •  Ensenyar als nens a exercitar l’assertivitat (saber dir no, defensar els seus drets i opinions respectant les dels altres…) des de ben petits. No és coherent demanar-li que obeeixi submisament a casa i que sigui capaç de defensar la seva opinió en un grup d’amics. Es poden fer jocs de rol on cadascú tingui el paper d’un individu resistent a la persuasió del grup.
  •  Donar suport als nens perquè trobin grups d’amics en els que se sentin valorats, acceptats i estimats pel que són. Si tenen diversos grups, és més fàcil que pugui deixar el que no li interessa i no quedar-se aïllat.
  •  Deixar caure informació, idees i opinions quan veieu una pel·lícula o les notícies. Incidir en els problemes escolars que provoca el consum de drogues. I ser sincer si un ha provat substàncies addictives. Dir la veritat dóna més credibilitat i permet parlar de casos reals.
  •   Ajudar que el nen conegui les aficions que li agradin i que busqui coses noves que estimulin la seva curiositat i que no siguin nocives per a la salut. Els adolescents que tenen interessos i ocupacions tenen menys probabilitat de consumir drogues que els que s’avorreixen, asseguren els experts.



Però, vosaltres creieu que amb això n’hi ha prou, per tal que la gent no sigui addicta?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada